Open brief aan de minister: “Personen met een handicap ervaren drempels op elk beleidsdomein.”

Lien Van de Wiel, onze inhoudelijk coördinator bij absoluut vzw, heeft een open brief geschreven aan de toekomstige minister van Welzijn. Onze boodschap is helder: we hebben dringend concrete actie nodig, samenwerking tussen politieke kabinetten en een verbetering van het systeem van persoonsvolgende financiering.

Onze hoop voor de Vlaamse Regering

Beste minister,

We weten nog niet wie u bent en kennen uw plannen nog niet. Toch richten we ons in deze brief tot u. Als bijstandsorganisatie hebben we een schat aan ervaring in onze sector. Met bijna 4 000 leden hebben we evenveel persoonlijke verhalen. We zien de problemen in het huidige systeem van persoonsvolgende financiering en vragen je om politieke moed te tonen en een aantal cruciale beslissingen te nemen.

Uw voorganger schreef het ambitieuze Perspectiefplan 2020. Dat werd gedragen door de volledige Vlaamse Regering en gaf ons hoop. Het is nu 2024 en veel doelstellingen zijn nog niet gerealiseerd. We hopen dus dat u begint met een concreet vervolgplan om iedereen op één lijn te krijgen.

De vorige regering hield haar belofte om binnen de 18 maanden budgetten toe te kennen aan mensen in prioriteitengroep 1. Durft u deze belofte om te zetten in regelgeving? Het zou toch goed zijn als gebruikers niet meer afhankelijk zouden zijn van de goodwill van politici, maar krijgen waar ze nood aan hebben. Ze vragen geen luxe, maar willen leven in plaats van overleven. Ze willen volwaardig deel uitmaken van de samenleving. Is dat zo onredelijk?

Het zou toch goed zijn als gebruikers niet meer afhankelijk zouden zijn van de goodwill van politici, maar krijgen waar ze nood aan hebben. Ze vragen geen luxe, maar willen leven in plaats van overleven. Ze willen volwaardig deel uitmaken van de samenleving. Is dat zo onredelijk?

Het is onaanvaardbaar dat mensen nog steeds niet krijgen waar ze recht op hebben. Stel u voor dat het onderwijssysteem hetzelfde zou werken: leerlingen en hun ouders zouden dan eerst gescreend worden voordat ze toegang krijgen tot onderwijs. Als een ouder zelf in staat is een kind te leren lezen, zou die dat dan ook moeten doen. Als dat niet zomaar lukt, reiken we eerst een beetje hulp aan. Pas als het echt niet lukt, zou een kind naar het onderwijs kunnen. Dat kan toch niet?

Hoe is het mogelijk dat mensen in 2024 nog steeds verdwalen in een administratief doolhof? Mensen die al zwaar belast zijn door hun eigen handicap of die van een gezinslid moeten keer op keer hun handicap bewijzen. Ze weten vaak niet welke diensten ze wel of niet kunnen betalen met een budget. En voor minderjarigen gelden andere regels dan voor meerderjarigen.

Geef mensen die op ondersteuning wachten duidelijkheid over hoelang ze nog moeten wachten. Mensen met een handicap zonder budget zijn het beu dat het beleid zijn eigen systeem ontwricht door alleen prioriteitengroep 1 van budgetten te voorzien. Zij zien erg weinig perspectief.

Onze leden benadrukken dat ze dankzij het PAB of PVB kunnen werken, eigen beslissingen kunnen nemen en kunnen bijdragen aan de maatschappij. ‘Handicap’ moet niet alleen als iets voor het domein welzijn worden gezien. Personen met een handicap ervaren drempels op elk beleidsdomein: werken, wonen, een sociaal leven opbouwen, hobby’s uitoefenen of simpelweg het openbaar vervoer nemen is allesbehalve vanzelfsprekend voor hen, en voor velen zelfs onmogelijk.

‘Handicap’ moet niet alleen als iets voor het domein welzijn worden gezien. Personen met een handicap ervaren drempels op elk beleidsdomein.

U kunt niet alles oplossen, daar zijn we ons van bewust. We verwachten wel dat u uw collega’s aanmoedigt om alert te blijven en ‘handicap’ op de agenda te zetten. Een inclusieve samenleving vereist de inzet van iedereen, inclusief alle politieke kabinetten. Zonder die gezamenlijke inspanning zullen we ons doel niet bereiken.

Samenwerking is de sleutel. De sector doet dat ook. Kijk naar het gezamenlijk verkiezingsmemorandum dat absoluut vzw schreef met andere bijstandsorganisaties, gebruikersorganisaties én zorgaanbieders. Kijk ook naar de campagne DAKANTOCHNIE en de actie van 17 mei 2024. We willen gehoord worden. We willen geen loze beloftes, we willen dat onze rechten worden nageleefd. We willen gewoon deelnemen aan de maatschappij.

Kortom, we verwachten duidelijkheid, concrete actie en stappen zodat mensen met een handicap niet meer aan de kant worden geschoven. Voor de verkiezingen legden wij u, net als alle andere partijen, alvast enkele heel concrete verbeterpunten voor. Kijkt u zelf nog eens naar deze antwoorden? Hoe gaat u ervoor zorgen dat minderjarigen evenveel kansen krijgen als meerderjarigen? En hoe pakt u de wachtlijsten aan? Absoluut vzw staat ook nu, na de verkiezingen, klaar om in gesprek te gaan en een kritisch-constructieve partner te zijn.

Lees onze standpunten en visie:

 
Meer info over onze campagne ‘Da kan toch nie’ vind je op www.dakantochnie.be. Samen met andere organisaties schreven we een verkiezingsmemorandum. Dit vind je op www.dakanwel.be.

Naar betere oplossingen voor minderjarigen met een handicap.

Als absoluut vzw minister was, zouden we meteen veranderingen doorvoeren om de situatie van minderjarigen met een handicap te verbeteren. Wij geloven dat inclusie belangrijk is en persoonsvolgende financiering een essentieel middel is om dit te realiseren. In een inclusieve samenleving kan iedereen volwaardig en gelijkwaardig deelnemen aan de maatschappij

Lees verder »

Naar een hervorming van het PVB-systeem.

Na de invoering van het Persoonsvolgend Budget (PVB) in 2017, zijn degenen die een PVB ontvangen positief over het systeem. Budgethouders krijgen meer regie in eigen handen en kunnen zelf keuzes maken. Het systeem heeft echter een fundamenteel probleem: de wachtlijsten. In een ideale wereld dient men een aanvraag in,

Lees verder »

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud